Dynia – niedoceniane warzywo o magicznych właściwościach

dynia

Dynia – od lat kojarzona i znana głównie jako ozdoba i dekoracja Halloweenowych nocy. Jednak magiczne właściwości tego warzywa nie ograniczają się tylko do odpędzania złych duchów. Jest przede wszystkim warzywem – które znacząco wpływa na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia – o ile skusimy się na jej jedzenie. I to nie od święta, ale równie często jak popularne w Polsce ogórki czy pomidory

Dynia – szybki przegląd historii

Korzenie dyni w drzewku genealogicznym sięgają Ameryki środkowej. To właśnie stamtąd pochodzi i stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat. Starożytni Rzymianie doceniali jej smak – i podawali w wersji smażonej w miodzie. Grecy natomiast odkryli – że jest świetnym panaceum na zaparcia – o ile spożyje się ją świeżo po starciu, a następnie zaleje winem.

Do Europy dynia dotarła wraz z Kolumbem. Początkowo była orientalną rośliną ozdobną. Jednak wystarczyło raptem 100 lat – by z funkcji dekoracyjnej przeszła do jadalnej. Szczególnie w Polsce cieszyła się dużą popularnością. A jej pestki – jeszcze większą – zwłaszcza wśród męskiej części społeczeństwa. Szybko odkryto – że regularne jedzenie pestek dyni zwiększa libido u panów.

Dynia – właściwości prozdrowotne

Co znajdziemy w dyni?

  • witamina A – zapobiega krzywicy, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami
  • witaminę E – wpływającą na wygląd cery
  • beta-karoten – prekursor witaminy A
  • witaminy B1 i B2
  • witamina C
  • witamina PP
  • celulozę – która przyspiesza przemianę materii. Dlatego dynia polecana jest do jedzenia podczas stosowania różnego rodzaju diet np. post dr Dąbrowskiej
  • mikro- i makroelementy: fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas,
  • pektyny
  • kwasy organiczne
  • kwas foliowy

Dynia – działanie

  • zmniejsza nadciśnienie
  • poprawia pracę nerek i wątroby
  • jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna
  • zmniejsza objawy miażdżycy
  • przyspiesza przemianę materii
  • odkwasza organizm
  • jest moczopędna i żółciopędna
  • pestki dyni zwalczają pasożyty znajdujące sie w przewodzie pokarmowym
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • pomaga w wale z wrzodami żołądka

Dynia przepisy

Idealnie nadaje się na danie obiadowe jak i zdrową przekąskę. Z przysmaków, które można wyczarować z dyni możemy śmiało polecić:

dżem z dyni 

dynia w occie 

zupa krem z dyni 

dynia własciwości

Dynie – ciekawostki 

  • kupując dynie – wybierajmy te najbardziej pomarańczowe. Od intensywności koloru uzależniona jest wartość odżywcza i ilość cennych składników w warzywie. Im bardziej pomarańczowa – tym lepiej.
  • największe dynie mogą ważyć nawet pół tony
  • jedzenie dyni w ciąży łagodzi odruchy wymiotne

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *