Dynia – niedoceniane warzywo o magicznych właściwościach
|Dynia – od lat kojarzona i znana głównie jako ozdoba i dekoracja Halloweenowych nocy. Jednak magiczne właściwości tego warzywa nie ograniczają się tylko do odpędzania złych duchów. Jest przede wszystkim warzywem – które znacząco wpływa na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia – o ile skusimy się na jej jedzenie. I to nie od święta, ale równie często jak popularne w Polsce ogórki czy pomidory
Dynia – szybki przegląd historii
Korzenie dyni w drzewku genealogicznym sięgają Ameryki środkowej. To właśnie stamtąd pochodzi i stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat. Starożytni Rzymianie doceniali jej smak – i podawali w wersji smażonej w miodzie. Grecy natomiast odkryli – że jest świetnym panaceum na zaparcia – o ile spożyje się ją świeżo po starciu, a następnie zaleje winem.
Do Europy dynia dotarła wraz z Kolumbem. Początkowo była orientalną rośliną ozdobną. Jednak wystarczyło raptem 100 lat – by z funkcji dekoracyjnej przeszła do jadalnej. Szczególnie w Polsce cieszyła się dużą popularnością. A jej pestki – jeszcze większą – zwłaszcza wśród męskiej części społeczeństwa. Szybko odkryto – że regularne jedzenie pestek dyni zwiększa libido u panów.
Dynia – właściwości prozdrowotne
Co znajdziemy w dyni?
- witamina A – zapobiega krzywicy, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami
- witaminę E – wpływającą na wygląd cery
- beta-karoten – prekursor witaminy A
- witaminy B1 i B2
- witamina C
- witamina PP
- celulozę – która przyspiesza przemianę materii. Dlatego dynia polecana jest do jedzenia podczas stosowania różnego rodzaju diet np. post dr Dąbrowskiej
- mikro- i makroelementy: fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas,
- pektyny
- kwasy organiczne
- kwas foliowy
Dynia – działanie
- zmniejsza nadciśnienie
- poprawia pracę nerek i wątroby
- jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna
- zmniejsza objawy miażdżycy
- przyspiesza przemianę materii
- odkwasza organizm
- jest moczopędna i żółciopędna
- pestki dyni zwalczają pasożyty znajdujące sie w przewodzie pokarmowym
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- pomaga w wale z wrzodami żołądka
Dynia przepisy
Idealnie nadaje się na danie obiadowe jak i zdrową przekąskę. Z przysmaków, które można wyczarować z dyni możemy śmiało polecić:
Dynie – ciekawostki
- kupując dynie – wybierajmy te najbardziej pomarańczowe. Od intensywności koloru uzależniona jest wartość odżywcza i ilość cennych składników w warzywie. Im bardziej pomarańczowa – tym lepiej.
- największe dynie mogą ważyć nawet pół tony
- jedzenie dyni w ciąży łagodzi odruchy wymiotne