Słodkie naleśniki – idealna przekąska dla dzieci
|Słodkie naleśniki cieszą się powodzeniem zwłaszcza wśród dzieci. Nigdy się nie nudzą, bo da się je przygotować na wiele różnych sposobów. Można je nadziewać dżemem, świeżymi owocami, bitą śmietaną, kremem czekoladowym czy słodkim serkiem.
Jak zrobić ciasto na naleśniki
Postawą każdego przepisu na słodkie naleśniki jest delikatne ciasto zrobione z jajek, mąki, mleka i wody. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie mikserem i smaż ciasto na patelni o cienkim dnie. Jeśli chcesz, żeby naleśniki były bardziej puszyste, zwykłą wodę zastąp gazowaną.
Naleśniki z truskawkami
1/3 przygotowanych truskawek zblenduj z cukrem, resztę pokrój na drobne kawałki. Wymieszaj wszystko ze sobą i dodaj kilka liści mięty. Tak przygotowane owoce wykładaj na naleśniki, które następnie zroluj i układaj w naczyniu żaroodpornym. Polej syropem klonowym i posyp prażonymi migdałami. Całość zapiecz w piekarniku.
Tropikalne naleśniki z bananami
W rondelku rozpuść miód z mlekiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia i duś do momentu uzyskania gęstego sosu, po czym dodaj pokrojone w plastry banany. Naleśniki nadziewaj pokrojonymi bananami, zawiń w rulon i zapiecz w naczyniu żaroodpornym. Gotowe naleśniki podawaj polane przygotowanym sosem, całość udekoruj listkami mięty.
Naleśniki z serem i rodzynkami
Rodzynki zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut, a następnie odcedź. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Twaróg zmiksuj ze śmietaną i lekko podgrzanym miodem, dodaj rodzynki i migdały. Masą serową nadziewaj naleśniki i złóż je na kształt koperty. Możesz je dodatkowo obsmażyć na patelni.
Naleśniki z cynamonowymi jabłkami
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i upraż na patelni z rodzynkami, cukrem i cynamonem. Tak przygotowanym farszem nadziewaj naleśniki. Złóż je w kopertę i przysmaż na rumiany kolor. Podawaj z gałką lodów waniliowych.
Słodkie Naleśniki z lodami i żelkami
Mniej typowym nadzieniem do słodkich naleśników są lody śmietankowe. Wymieszaj je w misce z pokrojonymi żelkami, kawałkami miękkich owoców (na przykład kiwi, brzoskwinie lub ananas z puszki). Możesz też dodać kilka łyżek ulubionego dżemu. Tak przygotowaną masą nadziewaj naleśniki i zwiń je w rulon.
Zobacz także: Desery dla dzieci