Czy warto kupić patelnię wok?
|Prawdopodobnie coraz częściej słyszycie gdzieś o tym właśnie naczyniu. Patelnie wok pochodzą z chin, ale ich wygodę coraz bardziej docenia się także w naszym kraju. Poniżej opis patelni wok i sposób jej użytkowania, a także rada, jakie patelnie wok wybierać! Duży wybór patelni wok dostępny jest w sklepie naczynia.olkusz.pl.
Czym jest wok?
Początkowo wok miał okrągły kształt miski i posiadał długą rączkę. Kucharz przyrządzał potrawę w
woku na ogniu, smażąc w ruchu, niemal nieustannie podrzucał danie w naczyniu do góry. Teraz jednak
woki, jak i smażenie w nich wygląda nieco inaczej. Patelnie coraz częściej mają spłaszczone dno,
dostosowane do kuchenek indukcyjnych. Nie musimy potraw na patelni podrzucać, a wystarczy mieszać
w niej drewnianą szpatułką. Dzisiejszy wok często także zamiast rączki, posiada dwa uchwyty i
uzupełniony bywa w szklaną pokrywę.
Po czym poznać dobrą patelnie wok?
Wybranie odpowiedniej patelni wok, nie mając wcześniej z nimi styczności może być ciężkie, stąd też
kilka pomocnych rad.
1. Wok służy przede wszystkim do smażenia za pomocą techniki stir-fry, czyli mieszaj i smaż.
Podczas tego rodzaju obróbki termicznej zdecydowanie najlepiej sprawdzi się wok żeliwny.
Żeliwo to ciężki i solidny materiał, a patelnia żeliwna jest wytrzymała i jeśli będzie odpowiednio
zadbana, to będzie nam służyć wiele lat.
2. Warto jednak wziąć pod uwagę, że patelnie żeliwne są ciężkie i dla osób starszych lub
osłabionych, nie będą odpowiednie. Wówczas najlepiej wybrać woka stalowego lub z powłoką
nieprzywierającą.
3. Koniecznie należy zwrócić uwagę także na to, czy patelnia, którą chcemy zakupić jest
odpowiednia dla naszej kuchenki. Ważny jest także rozmiar patelni w stosunku do palników.
Jak pracować z patelnią wok?
Smażąc w woku nie musimy używać dużej ilości tłuszczu, ponieważ cały czas mieszamy potrawę, dbając
o to, aby się nie przypaliła. Odrobina oleju jest jednak konieczna do smażenia na każdej patelni. W woku
zwykle smażymy etapami, dodając kolejno produkty potrzebujące coraz krótszej obróbki termicznej. Tak
więc jeżeli zamierzamy smażyć mięso to zaczynamy właśnie od niego. Chwilę go podsmażamy, a
następnie odsuwamy na brzegi patelni, a na środek wrzucamy kolejne produkty. Warzywa od twardszych
po miększe, makaron ryżowy, sos… Najważniejsze jest, aby nie przestawać mieszać potrawy! Na sam
koniec wszystkie składniki mieszamy ze sobą i tak potrawa z jednej patelni jest gotowa!